Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon

Engelli bakımı ve rehabilitasyonu, bireylerin sağlık, yaşam kalitesi ve toplumsal uyumunu artırmayı hedefler. Bu alanda çalışan teknikerler, engelli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara destek olmak için gerekli bilgi ve becerilere sahiptir. Engelli bireylerin topluma kazandırılması için önemli bir rol üstlenirler.
Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
29 Ağustos 2024

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon


Sağlık, yalnızca hastalık ve engellilik durumunun olmaması değil; bedensel, ruhsal ve toplumsal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlanır. Engellilik ise kişinin bedensel, zihinsel ya da ruhsal özelliklerinden belirli bir oranda ve sürekli olarak işlev veya görüntü kaybına neden olan organ yokluğu ya da bozukluğu sonucu, normal yaşam gereklerine uyum gösterememe durumudur. Bu durumdaki kişiye engelli denir.

Türkiye'de Engelli Bireylerin Yaşam Koşulları


Günümüz Türkiye'sinde engellilerin toplumla uyum ve bütünleşme açısından yoğun sorunlar yaşadıkları bilinmektedir. Sorunlar, yaşamın çoğu alanına yayılarak, engelli bireylerin içinde yaşadıkları toplumla işlevsel bir bütünlük içinde yaşamalarını zorlaştırmaktadır. Sürekli sorunlarla boğuşan ve onlara karşı anlamlı çözümler üretemeyen bireyler, kendilerini mutsuz hisseder ve yaşam motivasyonları düşer. Bu durum, bireyin kendini gerçekleştirme hakkını ortadan kaldırıp düşük yaşam kalitesine neden olmaktadır. Engelli bireylerin yaşadığı bu sorunların üstesinden gelebilmeleri ancak bütüncül bir bakış açısıyla, biyopsikososyal model, sosyoloji, psikoloji, sosyal hizmet ve tıp gibi alanlarda eğitim almış engelli bakım teknikleri aracılığıyla mümkün olacaktır.

Engelli Bakımı Teknikerlerinin Rolü


Engelli bakımı teknikerleri, aldıkları eğitim ile engelli bakım bilgi ve tekniklerini kullanarak, engelli ve bakıma muhtaç bireyleri hayata tutundurma, gelecek kaygısından kurtulmalarına yardımcı olma, boş zamanlarını üretken bir şekilde değerlendirme, kendi bedenine ve yaşam alanlarına karşı duyarlı olma alışkanlıklarını kazandırma gibi görevleri üstlenirler. Bu konuyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş, mesleğinin profesyonel gerekliliklerini yerine getirebilen, engelli bireylerin temel özellik ve ihtiyaçlarını bilen, tedavi, destek ve rehabilitasyon hizmetleri sunabilen, insanları seven ve onlara saygı duyan, yaratıcı, hoşgörülü ve sabırlı kişilik özelliklerine sahip meslek elemanları yetiştirilmektedir.

Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Teknikerlerinin Çalışma Alanları

Engelli bakım ve rehabilitasyon teknikerleri, temel sağlık hizmeti veren tıp merkezleri ve polikliniklerde, hastanelerde, fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitelerinde, huzur evlerinde, bakım evlerinde, kreşlerde, çeşitli kurumların sağlık bölümlerinde ve engelli bireylerin evlerinde görev yapabilirler. Bu alanda iş bulmak oldukça kolaydır ve iş sahası geniştir. Kişisel bilgi, beceri ve yeteneklere bağlı olarak meslekte işsiz kalma riski yok denecek kadar azdır.

Bu Mesleğin Gerektirdiği Özellikler Nelerdir?

Engelli bakıcısı olmak isteyen kişilerin, yardımsever, sevecen, güler yüzlü, hoşgörülü, dikkatli, şefkatli, temiz ve düzenli, sorumluluk duygusu yüksek, programlı ve dakik çalışmayı seven, etkili iletişim kurmada yetenekli olan, ekip çalışmasına yatkın, hızlı ve doğru karar verebilen, fiziksel anlamda güçlü, pratik ve hareketli çalışma temposuna uyum sağlamada zorlanmayan kimseler olmaları gerekmektedir.

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Engelli bakıcıları, koruyucu bakım, rehabilite etme ve yaşam kalitesini artırma amaçlı engelli bireylere bakım hizmeti verirler. Çalışma ortamı kurumlar ve evlerdir. Çalıştıkları kurumun özelliğine bağlı olarak dönüşümlü bir şekilde gece veya gündüz çalışırlar. Çalışma saatleri içerisinde özel kıyafetlerini giyerler. Evde bakımda ise ya gündüzleri çalışırlar ya da yirmi dört saatlik bakım yapıp çalıştıkları evde kalırlar. Çalıştıkları meslekte hastalık riskine karşı hepatit aşısı olmaları gerekir ve çalışırken özel giysi, eldiven ve dezenfekte edici maddeler kullanmaları, ayrıca saçlarını toplamaları, el ve tırnaklarının bakımlı ve temiz olması, takı takmamaları, ayakkabılarının kaymayacak cinsten pratik yürümeye elverişli olması, erkeklerin tıraş olmaları gerekmektedir. Bu çalışanlar sadece bakım hizmeti verdikleri kişilerle değil, aynı zamanda onların yakınları ve sağlık personeli ile de iletişim içerisindedirler. 2015 yılında bu alanda çalışanların maaşlarında iyileştirme yapılmıştır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Yefa 04 Ağustos 2024 Pazar

Engelli bakımı teknikerleri gerçekten engelli bireyleri hayata tutundurmakta bu kadar etkili mi? Hangi kurumlarda çalışma imkanı daha yoğun? Bu alanda çalışan birinin yaşam kalitesi nasıldır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Yefa,

Engelli bakımı teknikerleri, engelli bireylerin günlük yaşamlarında bağımsızlıklarını artırmada ve hayata tutunmalarında oldukça etkili olabilirler. Bu profesyoneller, bireylerin ihtiyaçlarına yönelik özel bakım ve destek sağlarlar, bu da onların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir.

Çalışma İmkanları:
Engelli bakımı teknikerleri genellikle hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, özel eğitim kurumları, huzurevleri ve evde bakım hizmetleri veren kuruluşlarda çalışma imkanı bulabilirler. Ayrıca, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarında da istihdam edilebilirler.

Yaşam Kalitesi:
Bu alanda çalışanların yaşam kalitesi, işin duygusal ve fiziksel zorluklarına rağmen genellikle yüksek olabilir. Çünkü yaptıkları işin topluma ve bireylere sağladığı katkı, onlara manevi bir tatmin sağlar. Ancak, mesleğin getirdiği yoğun stres ve fiziksel yorgunluk gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır.

Umarım sorularına yanıt verebilmişimdir. Başka bir sorunuz olursa lütfen çekinmeden yazın.

Sevgiler,

Çok Okunanlar
Popüler İçerikler
Rehabilitasyon Nedir?
Rehabilitasyon Nedir?
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
İlginizi Çekebilir
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Rehabilitasyon Aletleri Nelerdir?
Rehabilitasyon Aletleri Nelerdir?
Ortopedik Rehabilitasyon Nedir?
Ortopedik Rehabilitasyon Nedir?
Rehabilitasyon Ne Demek Nedir ve Nasıl Yapılır?
Rehabilitasyon Ne Demek Nedir ve Nasıl Yapılır?
Pulmoner Rehabilitasyon Nedir ve Nasıl Yapılır?
Pulmoner Rehabilitasyon Nedir ve Nasıl Yapılır?