Pulmoner Rehabilitasyon Nedir ve Nasıl Yapılır?
07 Temmuz 2024

Pulmoner Rehabilitasyon Nedir ve Nasıl Yapılır?

Pulmoner Rehabilitasyon

Pulmoner Rehabilitasyon, uzun süreli solunum hastalıkları olan bireyler için uygulanan kapsamlı bir sağlık programıdır. Kronik akciğer hastalıkları ve diğer solunum problemleri, bireylerin nefes darlığı yaşamadan hareket etmelerini veya günlük aktivitelerini gerçekleştirmelerini zorlaştırabilir. Bu durum, hastaların kolayca yorulmalarına ve sürekli olarak bitkin hissetmelerine neden olabilir. Pulmoner rehabilitasyon, hastaların nefes darlığıyla başa çıkmalarına ve kendilerini daha güçlü ve sağlıklı hissetmelerine yardımcı olur.

Pulmoner Rehabilitasyonun Faydaları

Pulmoner rehabilitasyon tedavisi sayesinde, hastalar doğru nefes alma tekniklerini öğrenir ve kontrollü egzersiz tedavisi ile kendilerini daha güçlü ve sağlıklı hissederler. Kronik akciğer rahatsızlıkları ve solunum yetmezliği durumlarında klasik tedavilerle elde edilen minimal iyileşmelerin ötesinde, pulmoner rehabilitasyon:
  • Solunum sıkıntısı
  • Anksiyete (sinirlilik)
  • Uzun süreli hareketsizlik
  • Kondisyon bozukluğu
gibi sorunlarla başa çıkmada etkili bir yöntemdir ve bu döngüyü kırabilir.

Değerlendirme ve Program Planlaması

Kronik akciğer hastalıkları ve kronik solunum sıkıntıları yaşayan hastalar, ilaçlarını düzenli kullanıp tüm kontrollere gitmelerine rağmen günlük hayatta giderek yavaşladıklarını, çabuk yorulduklarını ve akciğer kapasitelerinin her yıl biraz daha azaldığını hissederler. İlaçlar, hastanın akciğer kapasitesini belirgin düzeyde artırmasa da mevcut durumu koruyabilir. Ancak, pulmoner rehabilitasyon tedavisi ile hastalar gelişme kaydedebilirler.

Programa başlamadan önce hastaların bir dizi değerlendirme testinden geçmeleri gereklidir. Bu testler şunlardır:
  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi, hastanın hastalığı hakkında ayrıntılı bilgi alır ve geçmişte yapılan tetkikleri inceler. Bu süreçte, son 3 ayda yapılmış olan solunum fonksiyon testi ve eforlu EKG testleri önemlidir.
  • Hastanın muayenesi yapılarak hastalığın son durumu belirlenir.
  • Tedaviye başlamadan önce mevcut durumun ölçülebilir skalalarla değerlendirilmesi gereklidir. Bu sayede tedavi bitiminde iyileşme oranı belirlenebilir. Çeşitli ölçme ve değerlendirme testleri uygulanarak sonuçlar kaydedilir.

Tedavi Süreci ve İzleme

Fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoru, elde edilen bilgi ve değerlendirmeler doğrultusunda hastaya özel bir tedavi programı hazırlar. Hasta, bu program çerçevesinde yaklaşık 4-6 hafta boyunca haftada 3 kez solunum hastalıkları konusunda eğitimli bir fizyoterapist yardımıyla tedavi alır.

Tedavinin bitiminde, hasta tekrar fizik tedavi hekimi tarafından muayene edilir. Başlangıçtaki klinik durumuyla karşılaştırılarak meydana gelen iyileşme ve gelişmeler değerlendirilir, kaydedilir ve hastayı yönlendiren branş doktoru ile paylaşılır. Gerek duyulursa, idame tedavisi olarak daha uzun aralıklarla (örneğin, hafta aşırı) yeni bir tedavi programı düzenlenir ve ek olarak ev egzersiz programı verilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tıbbi Rehabilitasyon Avantajları

Tıbbi Rehabilitasyon Avantajları

Kardiyak Rehabilitasyon Nedir?

Kardiyak Rehabilitasyon Nedir?

Rehabilitasyon Merkezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Rehabilitasyon Merkezi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hayvan Rehabilitasyon Merkezi

Hayvan Rehabilitasyon Merkezi

Rehabilitasyon Hizmetleri Nelerdir?

Rehabilitasyon Hizmetleri Nelerdir?